Arno Bons

artistieke leiding wnbo


Arno Bons, geboren in 1960 te Vlaardingen, kreeg piano- en orgellessen van zijn vader voordat hij op zijn 7e begon met vioollessen bij An Hamakers te Maassluis. Later studeerde Arno viool bij Louis de Ruijter, vervolgens bij Vaclav Novak en Jean-Jacques Kantorow. Aan het Rotterdams Conservatorium behaalde hij de diploma's Docerend en Uitvoerend Musicus (1985) en aantekening Kamermuziek (1987). Intussen volgde hij cursussen bij Viktor Liberman, Ivry Gitlis en het Orlando-kwartet.


In 1981 behoorde Arno tot de finalisten van het Nationaal Vioolconcours 'Oscar Back'. Hij trad vaak solistisch op, o.a. in vioolconcerten van Bach, Mozart, Mendelssohn en Dvorąk. Arno was primarius van het Apparūt-strijkkwartet en speelde ook in andere formaties kamermuziek en in ensembles voor eigentijdse muziek. Arno was concertmeester in het Rotterdams Kamer Ensemble (1980 - ‘82) en Serenata per Archi (Amsterdam, 1983 - ‘87).
Sinds 1982 is Arno eerste violist in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij speelt vaak met zijn collega's in ensemble's, waaronder het strijkorkest "Concerto Rotterdam".
In 1990 bezocht hij de fenomenologie-cursus van dirigent Sergiu Celibidache, een unieke aanleiding om klank en muzikale structuur op een praktische manier te leren beleven.
Arno richtte het West-Nederlands Bach Orkest op (1996), waarin hij als organisator en concertmeester meewerkt aan o.a. uitvoeringen van Bach's cantate's en oratoria.


WNBO-home